Minska CO2-påverkan med träpulvereldning
Att byta till ett CO2-neutralt bränsle ses ofta som en stor utmaning kantat av svåra beslut och komplicerade processer. Men med rätt kompetens och en kvalitetssäkrad projektmodell blir övergången enklare. På Navitech har vi hög kompetens och lång erfarenhet av att både bygga nya anläggningar för träpulverförbränning och konvertera befintliga pannor och brännkammare för att reducera CO2-utsläppen till ett minimum – med bibehållen effekt, samt ha full redundans med originalbränslet som fortfarande är tillgängligt.
Brännare för träpulver
Industriella produktionsanläggningar som eldas med fossila bränslen kan med fördel konverteras till en multibränsleanläggning. Det innebär att brännaren i din befintliga panna eller brännkammare byts ut mot en brännare som är anpassad för träpulver, men även har originalbränslet tillgängligt som backup.
Fördelarna med att använda träpulver är att du får ett klimatneutralt bränsle med lika snabb lastreglering som tidigare, och oftast med bibehållen effekt.
Träpulvret levereras oftast som träpellets till din anläggning och mals sedan i ett kvarnsystem till ett fint pulver. Från en doserbehållare blåses pulvret pneumatiskt in i brännaren.
Avståndet från doseringen till brännaren kan vara långt, vilket är en stor fördel när det är trånga utrymmen.
Förutom träpulver som bränsle kan restprodukter från jordbruket och livsmedelsindustrin användas. Dessa kallas med ett övergripande namn för agrobränslen. I många fall går dessa utmärkt att elda, och vi bedömer att de har stor framtidspotential. Dock kräver dessa bränslen speciell utformning av pannor och brännkammare för att eldas på ett bra sätt. Vill du veta mer om hur agrobränslen skulle kunna passa i din anläggning? Kontakta oss så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig.
Konvertera en befintlig anläggning
Om du har en ångpanna, hetvattenpanna, hetoljepanna eller brännkammare i din produktionsanläggning som idag eldas med olja, gas eller annat fossilt bränsle, kan du konvertera den till en multibränslebrännare.
För att minimera påverkan på produktionen så mycket som möjligt förbereds installationen av pannan under drift. Även installation av bränslelagring, malning, pulvertransporten och rökgasrening sker utan påverkan på produktionen. När det är dags för att göra byte till multibränslebrännare stoppas produktionen under så kort tid som möjligt. Bytet kan då utföras relativt snabbt.
Bygga ny panncentral
Fördelen med att bygga en helt ny panncentral, för klimatneutralt bränsle, är att du får en anläggning som är helt anpassad efter dina behov och förutsättningar.
En ny anläggning kan göras mer kompakt och bättre dimensionerad men investeringen blir då oftast större.
Vanliga frågor och svar om multibränslebrännare
Kan man byta brännare utan att stoppa produktionen?
Mycket av arbetet med att konvertera en befintlig anläggning kan göras utan att produktionen stoppas (som t.ex. att bygga träpulverförvaring, rökgasrening osv). Men för att byta ut själva brännare måste produktionen stoppas. Bytet kan göras relativt snabbt (genomsnittstiden för ett byte av brännare är ca 2-4 dagar).
Kan man elda agrobränsle i en multibränslebrännare?
Agrobränsle är definitivt ett framtidsbränsle. I många fall går det bra att elda agrobränslen i en multibränslebrännare. Pannan eller brännkammarens utformning behöver anpassas detta, och för att ge ett bra svar på detta behöver vi göra en djupare analys. Tveka inte att kontakta oss.
Vad är fördelarna med att elda träpulver?
Den största fördelen med att elda träpulver är så klart att det är ett CO2-neutralt bränsle som i det stora hela uppför sig som att elda olja eller gas. Eftersom bränslet transporteras och förvaras som pellets är det också lätthanterligt både vad gäller transport och förvaring.
SKA VI HÖRAS?